Ita Wegman

(22.02.1876 – 4.03.1943)

İTA WEGMAN KİMDİR?

Rudolf Steiner ve geliştirdiği antropozofi hareketi tüm kıtalarda gün geçtikçe daha fazla tanınmaya devam etmektedir. Bu da antropozofinin geçmişi ve öncülerine  duyulan merakı  arttırmaktadır. Dr.Ita Wegman da işte bu öncülerden biriydi.

İta Wegman, bugün Endonezya olarak bilinen batı Java’da Hollandalı bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 19.yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’ya gelerek terapatik egzersizler ve tıbbi masaj üzerine eğitim aldı. Daha sonra tıp fakültesine devam etmek üzere Zürih’e taşındı.1902 ‘de  ilk kez Rudolf Steiner ile tanıştı. 1911’de genel tıp eğitimini bitirdikten sonra jinekoloji alanında uzmanlaştı. Kanser hastalarının çektiği acılar onu derinden etkilemiş dolayısıyla en başından itibaren odaklanmış olduğu bu konu gelecekteki tıbbi çalışmalarının merkezi haline gelmiştir. Elbet yirminci yüzyılın başlarında cerrahi teknikler bugünkü kadar gelişmiş değildi. Radyolojik tedavinin ise pek çok istenmeyen yan etkisi vardı. Kemoterapi henüz bilinmiyordu. 1917’de Doktor Wegman, Rudolf Steiner’in rehberliğinde ökse otu tedavisinin geliştirilmesinde çok önemli rol oynamıştır. Böylece sayısız kanser hastasının hayatının gidişatına olumlu katkılarda bulunmuştur. Iscar adını verdiği bu ilaç daha sonra Iscador adı altında Almanya başta olmak üzere daha birçok ülkede onaylı bir kanser tedavi ilacı olarak kullanılmıştır.

1920 ‘de Arlesheim’da satın aldığı arazinin üzerine ertesi yıl Klinisch-Therapeutisches Institut  ya da Clinical Therapeutic Institute olarak bilinen kendine ait kliniği açmıştır. Bu enstitüye daha pek çok tıp adamı katılmış ve burası antropozofik tıbbın ilk merkezi haline gelmiştir.  Ayrıca Dr.Wegman Arlesheim’da özürlü çocuklar için Haus Sonnenhof adını verdiği merkezi de kurmuştur. Tüm bunların yanında Rudolf Steiner ve Oskar Schmiedel ile birlikte antropozofik tıp alanına yoğunlaşarak  Weleda şirketinin de temelini attılar.

Weleda bugün hem güzellik ürünleri hem de natüropatik ilaçlar üreten çok uluslu bir şirkettir. Steiner ‘Doğal dünyayla yeniden bağlantı kurmanın kendimizi dengeye getirmenin en iyi yolu’ olduğuna inanmakta idi. Dr.Wegman  çalıştığı bir grup bilim insanı ile 1921’de vücudun doğal ritimleri ile ahenkli ilk sinerjik ürünleri yarattılar.

Ita Wegman Weleda’ya ve ona bağlı çalışmalara bir nitelik kazandırdı. Olağanüstü enerjik ve iddialı bir kişiydi. Teoriyi uygulamaya koymak için büyük bir yeteneğe sahipti ve mali konularda nihai bir hakemdi-ihtiyaç duyduklarında daima fonlar elde etmeyi başardı.

En etkin maddeleri toplayabilmek üzere biyodinamik bahçeler dikmişler, biyodinamik tarım, biyodinamik tohum üretimi, peysaj düzenlemesi ile doğanın ve dünyanın eşsiz uyumunu izlemişlerdir.Günümüzde  Weleda firmasında , dengede kaldığımız sürece güzelliğimizin ve canlılığımızın ışık saçtığına inancıyla  doğanın restoratif etkilerini harekete geçirebilen nitelikteki  bitki ve çiçeklerden ürünler hazırlanmakta.

1923 civarında Rudolf Steiner Ita Wegman’ın İsviçre Dornach kentindeki Goetheanum’da yeni yapılandırılan Antroposophical Society’nin Yürütme Konseyine katılmasını istedi. Bu sırada Goetheaum’daki araştırma merkezindeki, tıp bölümünün direktörlüğünü de yapmıştır.

Ita Wegman  ‘Gizemler’ adlı eserinde ‘’Yanlızca hocası Rudolf Steiner ile birarada çalışmasının ardında yatan gizemlerin açıklamakla kalmadı. Aynı zamanda onun geçmişten gelen gizemler ile ilgili olarak  hissettiklerini de anlatarak  bunların tekrar etmesi hakkındaki   soruya da yanıt getirdi. “- Önsözden

Antropozofi üstat Rudolf Steiner tarafından bize yeni kazandırılan bir gizemli bilgiden başka nedir? ‘ diye sormakta Ita Wegman!

‘Gizemler’ , Ita Wegman’ın Rudolf Steiner’in 1925’te ölümünden hemen ardından son günlerini ve saatlerini kaleme aldığı “Tüm Üyeler”e ilk elden sunulan güçlü mesajları ve  ilgili “Temel Düşünceleri” içermektedir. Bu yazılar bize Ita Wegman’ın içsel varlığı, bilgi, vizyon ve antropozofik anlayışı hakkında fikir verir. Böylece, bugün eski Gizemleri antropozofik bilgiye ve harekete dönüştürmenin  yolu da aydınlanmıştır.

Dr.İta Wegman’ın kitaplarına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Dr.İta Wegman’ın kitapları