Artık Tarım Değişiyor 3.Bölüm

Ruhumuza ilham veren bir Yolculuk

ULF-DIETER VOIGTS

3-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Hindistan’a yapmış olduğumuz gezi süresince bu ülkede yapılmakta olan organik ve biyodinamik tarım uygulamaları hakkında bilgi edinmek bizim için  gerçektende bir ayrıcalık oldu! Elbette, biyodinamik tarım yanlızca Avrupa’da ve dünyanın belli  bölgelerinde yapılmıyor, büyük çapta ve pek çok küçük çiftçi tarafından Hindistan’da da yapılmakta. Yıllık takvime uygun olarak zamanı geldiğinde CPP , boynuz gübresi ve boynuz silika preparatları belli yöntemlerle hazırlanarak toprağa verilmek ve kompostlar da bildik  preparatlar aşılanarak yapılmaktadır. Halihazırda çiftçiler bu uygulamalara kesintisiz devam etmekteler ve şimdiye dek pek çoğu da başarılı sonuçlar almış. Hemen hemen bu aşamalarla ilgili  bir sorun  kalmamış gibi.  Biyodinamik tarım  deniz seviyesinde kalan bataklık alanlar da dahil ağaçlık bölgelerde, çalılılarla kaplı kurak topraklarda, Himalayaların eğimli eteklerinde her yerde ama her yerde rahatlıkla yapılmakta. Hindistan’ın  değişik bölgelerinde yaşayan küçük çiftçilerin gururla anlattıkları başarı öykülerini dinledik. Ne mutlu  ki bu başarılardan kimilerini yerinde gördük bazılarını da ilgili çiftçi ve bilim insanlarıyla konuşarak birebir paylaşma şansımız oldu. Hintliler gelecekte, hazırladıkları kompost yığınlarının sadece fiziksel manada alt üst etmekle kalmayıp, spiritüel bağlamda da döngüye devam edeceklerini çok açık bir şekilde ortaya koydular diyebiliriz.

Hindistan’daki pek çok eyalet organik ve biyodinamik yetiştiriciliğin önemini farkına varmış durumda. Bu zaten Organic World Congress-Organik Dünya Kongresi sayesinde, herkes tarafından açıkça görüldü ve duyuldu. Burada insanlar artık konvansiyonel tarımın tehlikeleri hakkında rahatça konuşabilmekte, özellikle, genetik değişikliklere dikkat çekmekteler. Dahası bu ülkede organik ve biyodinamik tarımın ne kadar yoğun olarak yapılmakta olduğu ortada. Tarım Bölümü’nün Dornach’daki Temsilciler Grubu’nun farklı bir kıtaya, mesela, Hindistan’a gelmeleri çok yerinde oldu. Biyodinamik yetiştiriciliği  uluslararası bir seviyeye taşınmak üzere sağlam bir başlangıç diyebiliriz.  Dornach’daki yıllık tarım konferansı, uluslararası bir konferans ancak gerçekte daha çok Avrupalı meslektaşlarımız tarafından yönlendirilmekte. Yapılan bu ziyaret neticesinde artık  Biyodinamik tarımın  ileride bir dünya hareketi olarak gelişeceğine inanıyoruz.

Kişisel olarak düşüncem, tabii ki bu seyahatin  çok ilginç olduğu ama daha da önemlisi aynı bakış açısında kalmayıp eskisinden  çok daha farklı değerlendirmelerde bulunabildiğimi farkındayım. Bu gezi  ihtiyacımız olan fikir, güç ve motivasyonu arttırdı. Artık çiftliğimizde preparatları  ve kompostları hazırlarken yeni yöntemler de deneyeceğim .CPP preparatını da daha sık kullanacağım. Bu gezi esnasında bir yandan dünyanın çeşitli ülkelerinden meslektaşlarımızla sürekli olarak paylaşımlarda bulunurken diğer yandan birçok Hintli çiftçiyi  tanıdık ve pek çok yeni izlenimler edindik. Az uyku ve aşırı efor sarf etmemize rağmen yaptığımız işin verdiği enerji sayesinde hiç yorgun hissetmedik. Dolayısıyla bu seyahati organize ederek tüm bu harika deneyimleri yaşamamıza  olanak sağlayan herkese içtenlikle teşekkür ederiz.

 

Binta Shah’ın /VW çiftliğinde özenle tasnif edilmiş büyük  miktarda CPP